Jedna včelí
čeleď průběhem zimního období klidu spotřebuje neméně než 5 kg medu. Dobrý
květový med obsahuje okolo 20% vody, 75% invertního cukru (glukosa a levulosa),
nevelké množství saccharosy (1-2%), jiné cukry, bílkoviny, látky anorganické a
aromatické. Požitý med je spálen v organismu včel, čili okysličen, při čemž se
štěpí (uhlohydrát : cukr, med) na vodu a kysličník uhličitý.
Poltev praví, že jedna čeleď za zimu odštěpí
z požitého medu asi 5 kg kysličníku uhličitého. Z 1 kg medu zůstane pak 650 g
vody a 5 kg požitého medu že zanechá v jednom včelstvu průběhem zimního období
3,25 litrů vody. Jestliže váha přezimujících včel činí 3 kg (30.000 jedinců),
tož v organismu každé jednotlivé včely nahromadí se 0,108 g vody (3,25 :
30.000), což převyšuje váhu samotné včely. Alfonsus
usuzuje, že je to právě nadbytečné množství vody ve výkalech, která zaviňuje
úplavici. Toto množství vody včela nemůže zadržeti do konce zimy, resp. do jara
a dostaví se průjem, zejména pak ve vlhkých, chladných úlech, nebo podle Alfonsuse z příliš vodnaté potravy.
Konečně pak víme, že i vyrušování může vésti k většímu požívání potravy a
zatěžování výkalového vaku.
Voda v
organismu včely má dvě přirozené cesty odchodu a to: přes Malpighiovy žlázy a
dýchacím systémem. Je-li v úlech chladno a vlhko, je přesycen i vzduch vlhkostí
a nelze včelám dýchací soustavou vody se zbavovati, voda zvýšeně se soustřeďuje
a obtěžuje organismus včel, zejména výkalový vak a může dojíti za takovýchto
okolností k úplavici — průjmu: Poltev.
Schönfeld
souhlasně cituje Alfonsuse: Jsou-li včely nuceny, aby přijímaly více vody než
potřebují pro své životní úkony, nebo více než mohou odpařiti respirací a
trans-pirací, pak se musí nadbytečné množství vody hromaditi ve výkalovém vaku
a vede pomalu k jeho přepinění a konečně k průjmu. Vážením vypreparovaných
výkalových vaků zjistil Tunin, že dochází bezpodmínečně k průjmu, jakmile
dosáhne výkalový vak 46% váhy celé včely. Poltev v důsledku toho praví, že
obsah, objem i váha výkalového vaku jest uspokojivá v tom případě, kdy včely
zimují v suchém prostředí, t.j. kdy vzduch včely obklopující obsahuje málo
vlhkosti, z organismu včel odděluje se přes dýchací soustavu větší množství
vody, tak jak včely vdechují více suchého vzduchu, tak vydechují zase více
vlažného. Následkem toho ta voda, která odešla přes exkretorickou soustavu
Malpighiových cévek, snáze je vstřebávána rektálními žlázami (Poltev).
V otázce
úplavice vidíme tedy, že je-li včela obtěžována vlhkostí, jak v prostředí úlu,
tak např. i velmi vodnatou potravou (medem či roztokem cukru příliš vodnatým),
že obsah výkalového vaku je též značně vodnatý, což vede k průjmu, naproti
tornu snáze je zadržen obsah výkalového vaku hustý. Proto je nutno dbáti
suchého obydlí (Zander), což nelze vždy zaříditi tak ideálně, ale přece jenom
jest využíti všeho, aby toho bylo docíleno a bylo možno vytvořiti maximální
suchost a maximální schopnost znemožňovat
vlhkost (Poltev). U nás, kde včely nejsou chovány ve stébnících, nýbrž jako
včelnice nebo včelíny, lze říditi vlhkost pouze účelnou ventilací, zabraňovati
vlhkosti účelným úlem z dobrého, silného, nepromrzavého dřeva, nejlépe by ovšem
vyhovoval úl slaměný - včasným krmením hustšího roztoku, aby byla možnost
zásoby zavíčkovat, a naprostým klidem včel.
Prakticky
jest to dosti obtížné vytvořiti prostředí, kde by poměrná vlažnost byla velmi
nízká - ale přece jenom jest povinností včelařů o to se pokoušeti všemi prostředky
a zkušenostmi.
Václav Novotný (Český včelař, 1940)
Žádné komentáře:
Okomentovat